- Seri Duhovnicești
- Irina
- 1370
Au fost prezentate cele patru volume ”Bisericile Basarabiei”, autor: Alexandru Cerga
Miercuri seara, 21 octombrie, în cadrul serilor duhovnicești de la biserica USM, a avut loc lansarea celui de-al patrulea volum al Dicționarului Enciclopedic ”Bisericile Basarabiei”, precum și prezentarea primelor trei volume.
Evenimentul a început cu slujba acatistului în cinstea Sf. Duh, după care în sala de conferințe a bisericii a avut loc lansarea acestui impunător dicționar enciclopedic, la care autorul Alexandru Cerga a lucrat mai bine de un deceniu.
Un profesor de geografie din capitală a simțit această frumoasă chemare să prezinte sfintele locașe de pe teritoriul republicii, care numără circa 1600 de biserici și capele.
O muncă titanică, care a presupus lucru în arhive, deplasări în teritoriu, discuții cu slujitori și credincioși.
Iată că Al. Cerga a reușit să scoată la lumina zilei patru volume în ordine alfabetică (de la A la O), având în proiect încă 2 volume. ”Este o muncă enormă să faci o astfel de lucrare de unul singur, însă Dumnezeu dă puteri. Mi-am împlinit visul de o viață, să merg prin toate localitățile republicii. Acum simt și trăiesc altfel lucrurile, după atâtea călătorii și apropierea de mai multe sfințenii”, a menționat autorul în cadrul lansării.
La eveniment au participat mai mulți istorici, care au susținut și încurajat acest proiect ambițios: Teodor Candu, Tudor Ciobanu și Alexandru Furtună, care au vorbit despre valoarea acestui dicționar, care va servi drept pornire pentru alte studii și cercetări.
La eveniment a fost prezent și Eduard Potânga, directorul editurii ”Lexon-Prim”, care s-a ocupat de tipărirea ultimului volumul și care și-a manifestat toată deschiderea și susținerea de a tipări într-un volum istoricul tuturor sfintelor locașe.
Seara duhovnicească a încheiat cu întrebări și discuții, precum și cu gândul bun că în viitorul apropiat vor apărea și celelalte două volume.
Pr. Octavian Moșin