În incinta Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a USM a fost inaugurată sala în memoria Protoiereului Mihail Ceachir
Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova a inaugurat la 8 septembrie, sala în memoria Protoiereului Mihail Ceachir. Evenimentul a fost precedat de oficierea slujbei de pomenire pentru Mihail Ceachir de către un sobor de preoți în frunte cu PS Ioan Episcop de Soroca.
Tot astăzi, a avut loc deschiderea lucrărilor Conferinței științifico-practice „Unitatea personalităților istorice”, organizată de rectoratul Universității de Stat din Moldova (USM) în colaborare cu Centrul de Cercetării Științifice al Găgăuziei „M.V. Marunevici”.
La eveniment au participat: rectorul USM, conf. univ., dr. Igor Șarov, prorectorul pentru activitate științifică, conf. univ., dr. hab. Aurelia Hanganu, directorul Centrului de Cercetări Științifice al Găgăuziei „M.V. Marunevici”, Irina Constantinova, P. S. Ioan Episcop de Soroca, preotul paroh al Bisericii „Întâmpinarea Domnului”, Octavian Moșin, specialiști și personalități din Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.
Rectorul Universității de Stat din Moldova, conf. univ., dr. Igor Șarov a menționat că evenimentele de astăzi reprezintă un tribut adus memoriei Protoiereului Mihail Ceachir, care a activat pe parcursul a 35 de ani în cadrul Capelei „Întâmpinarea Domnului”, actualmente Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova.
S. Ioan Episcop de Soroca a dat citire mesajului de susținere transmis de ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.
Preotul paroh al Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, Octavian Moșin a vorbit despre activitatea și slujirea Protoiereului Mihail Ceachir în Capela „Întâmpinarea Domnului”: „Inaugurarea unei săli în memoria Protoiereului Mihail Ceachir în incinta Bisericii „Întâmpinarea Domnului”, în anul aniversării a 160 de ani de la nașterea acestui luminator al Basarabiei și apostol al găgăuzilor este foarte importantă atât pentru comunitatea academică a USM, cât și pentru enoriașii acestui sfânt lăcaș în care a activat Mihail Ceachir”.
Conferința a fost structurată în mai multe sesiuni în cadrul cărora au fost abordate subiecte precum: reflectarea temelor religioase în literatura artistică găgăuză; activitățile educaționale ale clericilor în școlile din Comrat; tendințele în evoluția spațiului educațional din Găgăuzia, etc.
Participanții la eveniment au vizitat și expoziția dedicată vieții și operei Protoiereului Mihail Ceachir.
***
Protoiereul Mihail Ceachir s-a născut în Ceadîr-Lunga. A studiat la Seminarul Teologic din Chișinău. A fost profesor de geografie și istorie a religiilor; a publicat studii de istorie și etnografie. A fost membru al Consistoriului din Chișinău, a îndeplinit funcția de traducător în camera de judecată din Chișinău, fiind totodată coordonator și cenzor în Tipografia eparhială din Chișinău, inspector al școlilor bisericești din Basarabia. Mihail Ceachir a fost și Cavaler al Ordinelor „Sfânta Ana” și „Împăratul Alexandru al II-lea”, dar și cavaler al Ordinului „Steaua României”.
Sursa: usm.md