Iarăși despre alimentație sănătoasă (în post și în afara lui)
Miercuri, 1 decembrie, Serile duhovnicești USM au avut-o ca invitată pe Monica Băcilă, formator, profesor, membru in Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-vita din România, mamă a 7 copii, împreună cu care am discutat despre alimentația sănătoasă în post, și în afara lui.
Monica Băcilă nu este doctor, dar a avut parte de situații complicate în ce privește sănătatea sa și a familiei sale, pe care le-a depășit studiind în profunzime aspecte legate de alimentație și modul de viață, și schimbând ceea ce dăuna în viața familiei.
Iată câteva aspecte importante și bune de aplicat pe care ni le-a împărtășit Monica:
- Cel mai bun medicament este postul – cu sens de abținerea de la mâncare. De ce?
Venim aici cu o analogie. Ne putem gândi la un magazin, în care toate produsele sunt așezate pe rafturi. În momentul în care vine un TIR cu produse noi, muncitorii vin să descarce camionul, după care alți muncitori vin să aranjeze toate produsele noi la locul lor.
Dacă, însă, TIR-uri cu produse vin fără întrerupere, atunci fie primii muncitorii nu vor reuși să mai descarce totul la timp, fie ceilalți nu vor reuși să pună lucrurile la loc, magazinul se va supraaglomera, se va produce haos, și, dacă această stare continuă, cu siguranță va da faliment.
Exact la fel se întâmplă atunci când mâncăm foarte des, în cantități mari sau foarte amestecat – aducem camioane mari, pline de produse, care, fie vin prea des, fie sunt prea haotic încărcate, și atunci corpul nostru nu mai știe ce să facă cu ele, la un moment dat.
Postul negru, sau abținerea totală de la alimente, are exact acest rost – de a da timp „muncitorilor” noștri interiori (sistemului digestiv) de a ”pune pe policioare” toate substanțele nutritive introduse în corp.
Mai mult timp pentru postul negru (sau cu apă) înseamnă mai multă ordine. Totuși, lucrurile trebuie făcute treptat. Nu trecem de la mese foarte copioase la post negru, căci, în caz de post negru, intestinul începe să absoarbă orice se află în interiorul său, inclusiv toxinele prezente. Și atunci, în loc să ne vindecăm, ne va fi mai rău.
De aceea, se recomandă să facem tranziția treptat – înainte de postul negru, 1-2 zile de alimentație ușoară, legume, apoi fructe.
- Cel mai indicat ar fi postul intermitent, adică un număr de ore în care nu mănânc nimic, apoi 2-3 mese, bine combinate, cu repaos între ele. De exemplu: 14/10 - 14 ore, de la 22:00 până la 12:00 nu consum nimic, apoi de la 12:00 la 22:00 2-3 mese ordonate. Sau: 16/8 – de la 21:00 până la 13:00 nu consum nimic, de la 13:00 la 21:00 2-3 mese, etc.
- Fructele se consumă pe stomacul gol, altfel fermentează și nu ne ajută. După masă putem consuma doar citricele, care ajută la digestie.
- Este foarte importantă calitatea apei pe care o bem. Preferabilă este apa filtrată, sau purificată în vreun fel, sau apa cu puțin suc de lămâie, care curăță și vitalizează.
- De multe ori confundăm senzația de sete cu cea de foame! Adică mâncăm în loc să consumăm lichide!
- Uleiul este inflamator, de aceasta, ar fi minunat dacă am consuma grăsimile din sursele lor naturale — nuci, semințe (semințele mici se râșnesc pentru a fi consumate, altfel nu sunt digerate). Uleiul de măsline este cel mai ”cuminte” pentru organism, mai bine asimilat. Semințele de in (râșnite) conțin atât de râvnitul acid gras Omega-3.
- Consumul cafelei nu este indicat, căci ea excită, suprastimulează, consumând din rezervele organismului și creând lipsă de calciu. Pentru cei care se trezesc greu fără cafea, este mai indicat un duș, simplu sau alternativ (rece/cald), și un ceai de ghimbir/scorțișoară/lemn dulce sau ashwagandha, iar dacă lipsește gustul cafelei, puțină cafea de cicoare.
- Iată și o rețetă de pudră înlocuitoare de cafea împărtășită de Monica: turmeric (1 parte), piper cayenne (1/3 — 1 parte), scorțișoară (1 parte), cardamon (1), ghimbir (1), ashwagandha (1 parte — există în comerț capsule de ashwagandha, și ele cu minunat efect tonic și de vindecare).
- Glutenul — și făina de grâu, sau orice produs din grâu — sunt alergene pentru foarte mulți dintre noi, fără să știm! De asemenea, multe produse din comerț conțin gluten, chiar dacă nu ar fi cazul! Din cauza tratării chimice a culturilor de grâu, la nivel mondial, glutenul păstrează o încărcătură toxică, la care organismul nostru reacționează prin alergie și stare de disconfort. Astfel, majoritatea celor care au încercat înlăturarea glutenului din alimentație, au constatat o limpezire a minții, o stare de bine și o reapariție a bunei-dispoziții și stări de bine.
- Zahărul nu prea este de post! Din cauza că este supra-prelucrat, este perceput de organism ca fiind un acid puternic care arde țesuturile, în special cele nervoase, și devine cauza multor boli curente, printre care și cancerul. În locul zahărului putem consuma fructe uscate (stafide, curmale, prune, etc.) , fructe foarte dulci (banane, kaki), sau, dacă ne permitem, sirop de arțar sau stevie.
- Este esențial să mâncăm cât mai simplu — 1-2 feluri de mâncare maximum, de dorit doar un fel. De asemenea, sunt foarte importante combinațiile alimentare! De exemplu, amidonoasele (cartofii/orezul/pastele/cereale de orice fel/mămăliga/hrișca, etc.) se consumă cu legume și este absolut de evitat combinarea lor cu proteine (carne, pește, pui, ouă). Proteinele se consumă cu legume/salată, pentru a fi bine digerate. Fructele este bine să se consume ca masă aparte, sau la cel puțin 15 minute înainte de prima masă consistentă a zilei. Transmitem și o imagine ce prezintă combinațiile sănătoase între alimente.
Cele prezentate mai sus nu reprezintă niște restricții, ci niște instrumente pe care le putem folosi pentru a ne recupera sănătatea! Pentru că, de multe ori, boala noastră vine doar din ignoranță sau necunoaștere și este ușor de îndreptat când înțelegem unde am greșit.
Până la urmă, postul (ținut corect, și cu dragoste), rugăciunea, participarea la Slujbele și Tainele Bisericii rămân cele mai bune medicamente pentru orice suferință!
A consemnat: Oltea Boldureanu