Biserica
"Întâmpinarea Domnului"
str. M. Kogălniceanu, nr. 67, Chișinău, Moldova

Binecuvântare la Bacalaureat

Au început probele pentru examenul de Bacalaureat. Cred că este cel mai însemnat examen prin care poate trece un tânăr. Acesta reprezintă un bun test pentru cât valorează tinerii noștri în materie cenușie și dacă sunt vrednici de a-și continua studiile în instituții de învățământ superior.

În ultimii ani acest examene este luat mult mai mult în serios și tinerii se pregătesc destul de minuțios.

Se pare că încercăm să ne debarasăm de ceea ce este specific conaționalilor noștri când e vorba de examene - să considerăm bune toate modalitățile de a obține note maxime, afară de ceea de a  învăța.

Unii se adresează la biserică și cer sfinte rugăciuni și binecuvântare la examene. Apare fireasca întrebare: care este efectul rugăciunilor și al binecuvântării?

Într-un proverb popular se zice că „Dumnezeu ajută, dar nu pune în traistă”. Așa este și în cazul efectului binecuvântării. În rugăciunile Bisericii cerem luminarea minții, îndepărtarea fricii și alte lucruri necesare unui tânăr aflat în fața unor examene. Însă rugăciunile nu înlocuiesc munca sau efortul fiecăruia în parte.

Dumnezeu susține și încurajează strădania omului. Și această regulă e în toate ale vieții. Căci Dumnezeu nu ne poate mântui fără voia, implicarea noastră.

În același timp, când vin tinerii pentru a-i binecuvânta la examene, le doresc să aibă reușită mai bună decât o merită. Și asta pentru a fi întăriți în ideea că Dumnezeu totuși ajută. Deci le doresc să simtă ajutorul Celui de Sus.

Mulți tineri trec prin diverse crize, au tot felul de fobii, nu sunt motivați să treacă mai sigur prin diverse examene ale vieții. Iată ce ne sune și Sf. Paisie Aghioritul: „Mulţi dintre studenţi, deşi au învăţat bine lecţiile, nu se duc să-şi dea examenele, pentru că se tem că nu vor scrie bine. Şi cu toate că ei ar putea face faţă cu uşurinţă examenelor, îşi creează ei înşişi, din pricina fricii, o stare de panică. Dar dacă ei ar spune cu smerenie: „Rugaţi-vă pentru mine ca să merg bine la examene, pentru că singur nu cred că o să reuşesc. Dar cu rugăciunile voastre voi încerca”, atunci, prin faptul că se smeresc, vor primi şi harul lui Dumnezeu şi iluminarea dumnezeiască. Pe lângă aceasta, înainte de a începe examenele, să se roage Sfântului lor ocrotitor, iar acela îi va ajuta potrivit cu credinţa şi evlavia pe care o au.”.

Să înțelegem că studiul este o muncă, de asta nu scăpăm. Iar viața reprezintă muncă și rugăciune. Acestea sunt două vâsle pe care urmează să le folosim în viața pământească pentru a ajunge la limanul mântuirii. „Tu nu eşti creat pentru pământ, ci pentru cer. După ostenelile şi grijile vieţii, ridică-te sus cu mintea şi cu inima, revarsă-ţi înaintea lui Dumnezeu sufletul în rugăciuni şi mulţumiri. Roagă-te! Aceasta este datoria ta, slava ta, fericirea ta. De la muncă, treci la rugăciune, de la rugăciune la muncă! Roagă-te şi munceşte! Începe şi sfârşeşte-ţi ziua cu Dumnezeu.” (Părintele Arsenie Boca).

Astfel, tuturor învățăceilor care trec în aceste clipe prin examene, le dorim binecuvântarea Domnului și ne rugăm ca El să-i susțină în fața acestui test al vieții.

Preot Octavian Moșin

Articole de același autor