Biserica
"Întâmpinarea Domnului"
str. M. Kogălniceanu, nr. 67, Chișinău, Moldova

„Binecuvântat este Cel Ce a venit şi iarăşi va să vină întru Numele Domnului…” Biserica USM şi-a serbat hramul

"Cel ce a venit o dată la toată lumea vine de multe ori la fiecare om, îndemnându-l să Îl întâmpine. Iisus Hristos, ieri și azi și in veci, Același este (Evr. 13, 8). După ce a zis o dată, repetă mereu lumii întregi, până ce îi va pregăti pe toți să întâmpine slăvita și ultima Sa venire." (Sf. Inochentie al Penzei)

De praznicul Întâmpinării Domnului, hramul Universităţii de Stat din Moldova, capela universitară a devenit neîncăpătoare pentru numeroși credincioși care au venit să-L întâmpine în rugăciune pe Cel, care l-a îndreptăţit pe om înaintea lui Dumnezeu, Cel care a venit să ne cheme către adevărata noastră Patrie, cea cerească. Sfânta Liturghie fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu părintele Octavian Moșin, parohul bisericii.

În acest an bucuria duhovnicească a creștinilor a fost sporită de faptul că au avut posibilitatea să se închine Icoanei Maicii Domnului ”Acoperitoarea”, dar și moaștelor Sfinților Kukșa și Iona de la Odesa, Sf. Gavriil Athonitul, Sf. Irh. Inokentie de Herson, Sf. Amfilohie de la Poceaev și a Sf. Maria Magdalena. Sfințeniile se vor afla în capela universitară până duminică, 16 februarie.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice, părintele Octavian a explicat semnificația acestui praznic împărătesc, menționând că pentru Biserica Universității de Stat, această sărbătoare este una aparte, ea reprezentând și hramul sfântului lăcaș. "În acest an Biserica noastră împlinește 140 de ani de la târnosirea sa. Ne bucurăm că în prezent ea adună la rugăciune numeroși creștini. Și chiar dacă o considerăm o Biserică a tinerilor, fiind o capelă universitară, ea rămâne totodată o Biserică a tuturor celor care-L caută pe Dumnezeu, a tuturor celor care odată descoperindu-L pe Hristos în inima sa, vor să trăiască pururea cu El," – a menționat părintele paroh.

După Liturghie, a fost săvârşit un Te-Deum de mulţumire, iar mai apoi slujitorii au sfinţit lumânările conform unei vechi tradiţii bisericeşti.

"Dacă Dumnezeul nostru S-a întrupat nouă ce ne incumbă să facem? Să ne străduim a ne înduhovnici, a ne apropia cât mai mult de El, a ne înălța în limita – ba și peste limita – puterilor noastre omenești; numai astfel vom fi în măsură să ne împlinim și noi menirea, să ne arătăm și noi vrednici să-L întâmpinăm pe Hristos în inimile noastre. Căci voi încheia citându-vă o preafrumoasă și adevărată vorbă a unui învățat evlavios: întrebării: „Unde este Dumnezeu?” el îi răspunde: „Acolo unde este lăsat să intre”." - Părintele Nicolae Steinhardt

 

Articole de același autor