Biserica
"Întâmpinarea Domnului"
str. M. Kogălniceanu, nr. 67, Chișinău, Moldova

Creştinii ortodocşi de stil vechi au intrat în postul Sfinților Apostoli Petru şi Pavel, numit şi postul „Cincizecimii”

Astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi au intrat în postul Sfinților Apostoli Petru şi Pavel, numit şi postul „Cincizecimii”. Acesta va dura până în data de 12 iulie. În această perioadă, credincioşii se vor abţine de la consumul produselor de origine animală şi vor stărui mai mult la viaţa spirituală. Ieri, în ajunul postului, a fost sărbătorită Ziua „Tuturor Sfinților”, iar la liturghie, preoţii şi-au sfinţit veșmintele.

Postul Sfinților Apostoli Petru şi Pavel marchează perioada secerișului, de aceea oamenii au sfinţit făina şi pâinea şi şi-au mărturisit păcatele înainte de a intra în post.

„Familia mea ţine toate posturile, deja sunt mulţi ani la rând şi a devenit o tradiţie şi transmitem aceasta şi la copii noştri la nepoţi”.

„Fără doar şi poate sunt apostolii cei mai importanţi, care au îndemnat şi-au pus bazele şi temelia bisericii. Noi nu-i putem neglija”.

Acest post este considerat cel mai lejer, întrucât sunt mai puţine restricţii alimentare, iar enoriaşii au dezlegare la peşte, deoarece unul dintre sfinţi a fost pescar în viaţa sa lumească.

„În zilele de luni, miercuri şi vineri să se consume legume fără de untdelemn. Marțea şi joia să fie dezlegare la untdelemn. Iar sâmbăta şi duminica se face dezlegare şi la peşte. Aceasta este regula de postire, dar este important să nu ne oprim la post doar ca bucate, ci şi la lăsare de păcate”, a afirmat parohul Bisericii Întâmpinarea Domnului, Octavian Moşin.

Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună, deoarece ar fi murit în aceeaşi zi.

Postul Sfinților Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, perioada sa variază de la an la an, în funcţie de Sărbătoarea Paştelui.

sursa canal2.md

Articole de același autor