Biserica
"Întâmpinarea Domnului"
str. M. Kogălniceanu, nr. 67, Chișinău, Moldova

Mănăstirea Curchi în preocupările cadrelor didactice și a studenților de la USM

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, Mănăstirea Curchi a dat start anului aniversar - 250 ani de la fondarea sfântului așezământ. Cu acest prilej, în cadrul complexului monastic a fost organizată masa rotundă cu genericul: ”Mănăstirea Curchi – centru de cultură și viață duhovnicească”.

Peste 35 de cadre didactice și studenți de la Facultățile Științe Economice și Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova au întreprins un pelerinaj de suflet și de cunoaștere a acestei oaze de spiritualitate ortodoxă din codrii Orheiului.

Colocviul s-a desfășurat în biserica de iarnă a mănăstirii, cu hramul ”Sf. M. Mc. Dumitru”, și a presupus câteva comunicări legate de istoricul sfintei mănăstiri.

Evenimentul a început cu binecuvântarea și mesajul de salut al Episcopului Siluan de Orhei, care e și stareț al sfintei mănăstiri. Preasfinția Sa a salutat profesorii, slujitorii și studenții prezenți, mulțumindu-le pentru interesul ce-l manifestă față de trecutul Bisericii, în special a vieții monahale de-a lungul secolelor în spațiul autohton.

Cu câteva gânduri ziditoare de suflet au venit Arhim. Iov (Cristea) și Prot. Octavian Moșin.

Au urmat comunicările tematice:
„Istoria ansamblului arhitectural Curchi”, dr. hab. conf. univ. Ion Gumenîi;
„Rolul promovării valorilor sociale în rândul tinerilor”, dr. conf. univ. Maria Hămuraru;
„Mănăstirea Curchi – trecut și actualitate”, Adrian Buligari, masterand, programul: Istoria și Cultura Religiilor.

Oaspeții au fost binecuvântați de către ierarh, primind în dar câte o carte de suflet. A urmat vizitarea complexului monastic și o agapă creștină.

Articole de același autor