Biserica
"Întâmpinarea Domnului"
str. M. Kogălniceanu, nr. 67, Chișinău, Moldova

Doi ani fără Părintele Vasile Gulivati

Acum doi ani a trecut la Domnul un vrednic slujitor al altarului – prot. mitr. Vasile Gulivati. A fost alături de noi, comunitatea religioasă din incinta USM, ultimii 7 ani.

Un preot care a făcut școală românească, a trecut prin anii războiului, apoi prin valurile deportărilor. A primit diaconia în cea mai grea perioadă, cu jumătate de veac în urmă, fiind urmărit și persecutat de către autoritățile atee. A rezistat ispitelor vremii și nu s-a lăsat de credință.

Având o voce duioasă a făcut acultare în calitate de cântăreț și dascăl la mai multe biserici, iar ca preot a păstorit parohiile Mileștii Mici și Malcoci din cadrul Protopopiatului Ialoveni. Fiind pensionat, a făcut ascultare ca cleric la capela universitară ”Întâmpinarea Domnului”.

A slujit până în ultimele zile. Era lucid și binevoitor cu toată lumea. Mereu le spunea celor cu care se întâlnea: ”Să trăiți cât am ajuns și eu, însă să mă întreceți.”

Astfel, duminică, 29 decembrie, sobor de preoți și numeroși credincioși, după Sf. Liturghie au oficiat slujba parastasului pentru regretatul părinte. La final, preotul-paroh Octavian Moșin, a vorbit din viața părintelui Vasile și despre perioada sovietică raportată la Biserica Ortodoxă din interfluviul pruto-nistrean.

Veșnică odihnă vrednicului slujitor al Domnului!

Articole de același autor